In gesprek met gloednieuwe marktonderzoekers

SMART is een organisatie voor enthousiaste en actieve starters op het gebied van marketing en onderzoek. Hoewel wij van het SMART bestuur nog allen dagelijks heel enthousiast zijn over ons vakgebied, zitten we inmiddels ook allemaal al enkele jaren op onze plek. Voor ons reden om in gesprek te gaan met twee kersverse onderzoekers. Waarom hebben zij gekozen voor een baan in marktonderzoek? Hoe bevalt het ze tot nu toe? En hoe zien zij hun toekomst binnen ons vak?

Femke Nouwens is in januari 2021 gestart in het marktonderzoek en marktdata team van bol.com. Al is ze wel wat langer onderdeel van dit team. Vanaf juli vorig jaar liep ze enkele dagen per week stage bij bol.com. Dit deed ze naast het afronden van haar opleiding Business Communication and Digital Media

Carlijn van de Pas werkt nu zo’n drie maanden als marktonderzoeker. Zij rondde in de zomer van 2020 haar opleiding Applied Cognitive Psychology af en is vervolgens in oktober aan de slag gegaan bij onderzoeksbureau DirectResearch.

Voor zowel Femke als Carlijn is het de allereerste ‘echte’ fulltime baan. De één als onderzoeker aan bedrijfszijde, de ander aan bureauzijde.

Ik vind eigenlijk alles gewoon leuk”

Wat trok je aan in het werken als marktonderzoeker?
Femke: “Ik was altijd wel al heel enthousiast over onderzoek doen tijdens mijn opleidingen. Vanuit dit enthousiasme hielp ik vaak medestudenten met statistiek en heb ik hier ook bijles in gegeven. Ik zie onderzoek doen als een soort puzzel  die je met een gedegen aanpak op kunt lossen. Het is erg leuk wanneer dit onderzoek dan ook tot nieuwe inzichten leidt.”

Carlijn: “Ik vind het gedrag van mensen heel interessant. Daarbij vind ik het juist leuk om niet alleen te verklaren hoe mensen zich gedragen en hoe dat aangepast kan worden, maar om ook te kijken naar hoe je producten en reclames het beste kan laten aansluiten op dit gedrag. Tijdens mijn studie vond ik het doen van onderzoek altijd wel heel interessant, maar wist ik niet zo goed wat ik er mee wilde. Totdat we voor een excursie bij een marktonderzoeksbureau langsgingen en ze daar vertelden wat ze allemaal deden. Toen dacht ik: nu weet ik het wel. Dít is wat ik wil.”

Kan je ons wat vertellen over waar jij aan werkt?
Carlijn: “Ik ben echt met allerlei zaken bezig nu. Ik programmeer iedere week wel een vragenlijst, ik werk aan het wegen en analyseren van data en natuurlijk ook aan het maken van rapportages. Dit doe ik voor verschillende soorten onderzoeken. Van een customer journey onderzoek tot een naamtest voor een nieuw product. Eigenlijk doe ik heel veel verschillende dingen. Dat vind ik wel heel leuk aan mijn werk. Als ik even ergens niet lekker in zit qua concentratie, kan ik ook aan tien andere dingen beginnen. Die afwisseling is heel lekker.”

Femke: “Ik houd me met drie grote onderwerpen bezig. We meten continu de NPS van bol.com en rapporteren deze maandelijks. We kijken welke factoren deze KPI verklaren en beïnvloeden en waar verbeterpunten voor de business zitten. Dit is een lopend onderzoek waar ik veel tijd aan besteed. Daarnaast doe ik veel onderzoek naar prijsperceptie. Je ziet soms dat wat mensen denken over de prijs helemaal niet overeenkomt met de daadwerkelijke prijs. Het is heel interessant om uit te zoeken waar dat verschil in zit en welke factoren hierop invloed hebben. Een derde deel van mijn werk bestaat uit ad-hoc onderzoeken die vanuit verschillende teams binnen bol.com kunnen worden aangevraagd. Wij helpen hen met het verkrijgen van klantinzichten.”

Hoe bevalt het tot nu toe?
Carlijn: “Ik vind alle dingen die ik doe leuk en super interessant. Er zijn tot nu toe ook geen dingen waar ik minder blij van word. In het begin deed ik meer uitvoerend werk en nu denk ik vaker al vanaf het begin mee. Het nadenken over hoe je het onderzoek het beste kan inrichten en welke vragen je opneemt in de vragenlijst vind ik sowieso heel leuk. Ik vind eigenlijk alles gewoon leuk. Ik heb veel verschillende projecten naast elkaar lopen. De afwisseling en het lekker snel opvolgen van nieuwe onderzoeken vind ik heel leuk aan marktonderzoek. Tot nu toe heb ik het echt ontzettend naar mijn zin.”

Femke: “Mijn huidige werkzaamheden geven me onwijs veel energie. Ik vind het leuk dat ik me helemaal kan verdiepen op NPS (klanttevredenheid) en prijsperceptie. Doordat ik hier veel mee bezig ben leer ik er steeds meer over. De ad-hoc projecten bieden juist weer veel afwisseling. Deze combinatie vind ik heel erg fijn.”

Wat zijn voor jou verder de dingen die het werk leuk maken?
Femke: “Ik vind het heel leuk om te horen vanuit de business waar ze mee bezig zijn, hoe ze denken en waar ze tegenaan lopen. Het is fijn om collega’s te kunnen helpen door het delen van klantinzichten die we opdoen vanuit verschillende onderzoeken. En het is prettig om binnen een organisatie te werken waarbij de relevantie van marktonderzoek echt erkend wordt.”

Carlijn: “Ik krijg nu steeds meer verantwoordelijkheid. Ik doe onderzoeken wel samen met een senior onderzoeker maar neem vaker de lead en ga binnen het project veel zelfstandig te werk. Dat is heel leuk, vooral als het goed gaat. Het is fijn dat je het vertrouwen krijgt en dat je dingen zelf mag oppakken.”

Zijn er dingen aan het werken in marktonderzoek die je verrast hebben?
Carlijn: “Er zijn niet echt dingen die ik anders had verwacht. Ik heb voor mijn opleiding ook nog stage gelopen bij een onderzoeksbureau. Het werk dat ik nu doe lijkt wel op wat ik er toen al van heb meegekregen.”

Femke: Ik ben wel positief verrast over hoeveel er gereageerd wordt op online vragenlijsten. Ik vind het wel heel mooi dat er zoveel klanten van bol.com zijn die hun mening willen geven. Deze feedback is heel erg waardevol.”

Jullie zijn nu enkele maanden bezig. Hoe zien jullie je eigen toekomst binnen marktonderzoek?
Femke: “Ik wil me nu eerst focussen op het me helemaal eigen maken van marktonderzoek binnen bol.com. Het is zo’n groot bedrijf met zoveel verschillende facetten.”

Carlijn: “Ik denk dat ik dit werk nog wel lang blijf doen. Ik kan nog zoveel dingen proberen en er valt nog heel veel te leren.”

Femke: “Ik ben blij verrast hoe leuk ik marktonderzoek ook echt in de praktijk vind. Ik kijk er erg naar uit om meer ervaring op te doen in dit vakgebied.”

Femke Carlijn
Femke Nouwens (l) en Carlijn van de Pas (r)


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: