SMART congres 2018 The game was on!

Het leek wel alsof ook de zon ons toelachte op 19 april 2018. Een schitterende blauwe lucht en ongekende temperaturen aan het begin van het SMART Congres. Vanaf negen uur stromen de young professionals de Generator naast het Tropenmuseum binnen.

De Generator, ooit het laboratorium voor de gezondheidsleer, maar vandaag de prachtige locatie voor ons congres. Veertig boekjes en veertig pennen liggen klaar voor de deelnemers. Ieder jaar is het ontzettend leuk om te zien dat zowel bureau- als klantzijde vertegenwoordigd zijn bij SMART.

Kees van Duyn, die al voor de zevende keer dagvoorzitter is, heet iedereen welkom en laat trots een oude puzzel zien. ‘Wat vertelt deze puzzel over mij?’; is zijn vraag aan de net ontwakende marketeers & marktonderzoekers. Dit vraagt hij omdat het thema van dit jaar ‘Gamification’ is. Hoe kunnen we de principes van Gamification inzetten om marktonderzoek nog aantrekkelijker te maken? ‘Je bent een vader’; zegt iemand. En dat klopt, Kees heeft de puzzel al zeker 328 keer gemaakt en werkt dagelijks samen met zijn dochter aan het verbeteren van dit record.

Om het ijs te breken spelen we in kleine groepjes verschillende spellen die we mee hebben genomen. De één houdt meer van spellen dan de ander, maar iedereen doet sportief mee. Super snel komen karaktereigenschappen aan de oppervlakte bij het spelen van een spel.  Je leert elkaar op een diepere manier kennen dan het meer standaard voorstelrondje.

Supportersvereniging Ajax is aan de beurt om hun vraagstuk te presenteren. Aan het einde van de dag zullen de groepjes hun oplossingen voor het probleem presenteren. Het vraagstuk is een klassieke; meer aanhang genereren en deze ook behouden. En dan in het bijzonder Gen Z. Om ons op weg te helpen en dit vraagstuk aan te pakken vanuit een speelse hoek hebben we spreker Bart Hufen (BrandNewGame) uitgenodigd. Bart kan het beste omschreven worden als een bevlogen spelletjes fanaat die het succes van het spelmechanisme feilloos weet om te zetten op de werkvloer en binnen organisaties.. Hij heeft drie boeken geschreven over Gamification. Na mooie voorbeelden en een inspirerend verhaal staat de lunch klaar. Wil je Bart zijn slides nog eens bekijken? Kijk dan op de website van BrandNewGame.  

Buiten is het al heerlijk warm en met z’n allen genieten we met een broodje in de hand van de zon. Naast het programma zijn ook deze pauzeblokken van belang voor SMART. Een van de pijlers van SMART is het bieden van een platform om te netwerken; hier wordt goed gebruik van gemaakt.

Oud SMART-bestuurslid Debby van Adrichem (Youngworks) komt ons vertellen over het brein van Gen Z. Wat leeft er onder deze generatie? Wat kenmerkt hen? En hoe kun je hen echt bereiken? Het is een fascinerend psychologisch verhaal met verrassende inzichten en biedt de deelnemers de juiste informatie om straks met de case aan de slag te gaan.

Jeroen Spetter (genomineerd voor de Young Talent award) en Ruigrok NetPanel collega Gerard Blomsma dagen onze hersens uit met leuke opdrachten tijdens de gamification hackaton. Nadat de hersens opgewarmd zijn, gaan we onze ideeën uitwerken en bereiden we in groepjes de presentaties voor. Competitief en fanatiek met spionnen en afkijkers komen de groepen met prachtige oplossingen en zit de jury klaar in het zonnetje achter het gebouw.

De strijd was heftig, maar het eerste idee blijkt toch de beste. De groep met het blauwe zweetbandje wint. Voor winnaars niets dan lof en een gesigneerd boek van Bart om de gamification principes nog eens na te lezen. Iedere groep heeft een uniek idee gevonden, wat supportersvereniging Ajax ook de komende periode na het congres nog veel inspiratie biedt om naar hun doelgroep te kijken.

Het is nog steeds lekker warm en met een koud drankje sluiten we de dag af. Opnieuw een geslaagd event op een toplocatie met fantastische sprekers en een super publiek. We hopen dat iedereen genoten heeft en dat we jullie volgend jaar weer allemaal terug zien.

Wil je nou ook zulke evenementen organiseren? Kijk dan op onze bestuurspagina, want we zijn op zoek naar nieuwe bestuursleden!

 

Hierbij in ieder geval alvast een leuke selectie aan wat foto's van de dag! Wil je graag meer foto's ontvangen? Geef dat dan zeker even aan, dan verzorgen we graag een we-transfer mailing!

 

 


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: