SMART op het Junior MIE 2018

Op woensdag 14 maart 2018 vond het Junior MIE plaats op de Hogeschool Utrecht.

Een versie van het MIE speciaal voor studenten commerciële economie, waarbij een representatieve mix van sprekers is geselecteerd om de jongere generatie alvast warm te maken voor een carrière in de marketing en/of marktonderzoek.

Marieke, Daan en ik hebben namens SMART deze middag ondersteund als ‘zaalvoorzitter’. We zijn daarbij gekoppeld aan 3 ambitieuze studenten van de studievereniging Forum. Na de opening van Geritta van der Veen en een eerste plenaire presentatie van Aljan de Boer konden de ruim 400 studenten 3 verschillende sessie bijwonen verspreid over 3 verschillende zalen (9 verschillende presentaties).

We bieden je een kijkje in de presentaties van zaal 1. In zaal 1 beet Margriet de Kroon van YoungCapital het spits af met een presentatie over de groeistrategie van YoungCapital. Ze nam de zaal mee in het door hun gebruikte funnelmodel ‘Touch, Tell, Sell, Keep’, waarbij ze aangaf dat ze als student nooit had gedacht in de praktijk nog gebruik te maken van theoretische modellen. Nu, tijdens haar werk, blijkt het toch een handig kapstokje te zijn bij hun inspanningen om conversie te optimaliseren.

Ze liet tot slot nog een aantal videofragmenten zien van campagne-uitingen en lichtte vervolgens toe wat de achterliggende gedachte was bij de campagnes en hoe deze YoungCapital helpen bij hun groeistrategie. Zoals voor de campagne: Make Money Work

Sessie 2 in zaal 1 werd verzorgd door Roos van Dam van Online Dialogue. Zij is psychologe van beroep en onderzoekt dus meer het gedrag van mensen op websites i.p.v. zich enkel met data bezig te houden. Ze gaf de studenten op zeer interactieve wijze een kennismaking met psychologie en dan met name de werking van systeem 1 en systeem 2, waarbij de essentie van het verhaal vooral inging op het idee dat wij mensen toch echt een stuk minder rationeel zijn dan we denken en dat online marketeers daar slim gebruik van proberen te maken.

Uiteraard kwam de welbekende Awareness test voorbij.

Ook werden rekenopgaven niet geschuwd om vervolgens te vragen te denken aan een kleur en een stuk gereedschap. Wedden dat je dacht aan een rode hamer? In zaal 1 werd daar namelijk massaal aan gedacht.

Ook blijkt ons systeem 2 moeite te hebben met het hardop voorlezen van de kleur waarin  onderstaande woorden zijn geschreven:

 

De derde presentatie in zaal één was een ware klapper. Tim van der Wiel van GoSpooky kreeg de hele zaal muisstil met zijn inspirerende verhaal over het oprichten van GoSpooky. Een Social Media Positioning company voor de grote jongens zoals KLM, ING, HEMA en FC Bayern München.

Tim is samen met zijn compagnon Liam in 2017 opgenomen in de Forbes 30 under 30 Europe categorie met GoSpooky.

Hij vertelde enthousiast over het eigen dashboard wat ze op hebben gericht om Snapchat en Insta door te kunnen meten. Hij speelt in op de kortere aandachtsboog van de jongeren (13-35 jaar) van vandaag de dag, die korter is dan het geheugen van de gemiddelde goudvis, slechts 1,5 seconde…  Ze proberen vooral awareness te creëren middels speelse snapfilters en uiteraard de gewenste conversie optimalisatie te bewerkstelligen. Beetje het sleutelwoord van de 3 presentaties in zaal 1.

Klik hier voor een voorbeeld van de ING Pride 2017 Snapcampagne.

In de andere zalen stonden o.a. presentaties over het Student hotel, Smartphone gebruik van jongeren op de fiets, het creëren van waarde met big data analyses, personal video cases voor Samsung, misvattingen tussen jongeren (16-17 jaar) en ouderen (55-77 jaar). Wil jij er volgend jaar ook bij zijn houd dan de website van de MOA in de gaten.

SMART is er volgend jaar ook weer bij!

 


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: