In gesprek met oud SMART-bestuursleden

Wat is de volgende stap in mijn carrière? Een vraag die velen van ons bezig houdt. Maaike Drok en Marc Rozenveld, twee oud SMART-bestuursleden, nemen ons mee in hun werk en hoe zij daar zijn beland. Welke ontwikkelingen hebben ze zelf doorgemaakt? En hebben zij nog een tip voor ons?

Maaike Marc foto
Maaike Drok (l) en Marc Rozenveld (r)

Wie ben je? Wat doe je nu in het dagelijks leven?
Maaike: "Ja, ik ben dus Maaike. Sinds 6 maanden ben ik geswitcht van baan binnen Growth Tribe. Voor Growth Tribe werkte ik bij MWM2, aan bureauzijde dus. Nu ben ik van sales bij Growth Tribe meer naar de Customer Insights van onze eigen klanten aan het kijken."

Marc: "Mijn naam is Marc. Ik ben onlangs gestart met mijn nieuwe baan, een e-commerce startup waar ik verantwoordelijk ben voor de uitrol in nieuwe markten."

Wat doet Growth Tribe?
Maaike: "Growth Tribe is een opleidingsinstituut voor Europese bedrijven en individuen in digitale skills en vaardigheden zoals Growth Hacking, UX-design en data analytics."

Hoe zijn jullie eigenlijk op deze plek beland?
Maaike: "In mijn baan als kwalitatief onderzoeker bij MWM2 hield ik me steeds meer bezig met het contact met klanten en het opzetten van onderzoeksvoorstellen. Toen ik werd benaderd door Growth Tribe om voor hen als Growth Consultant te komen werken, heb ik de overstap naar sales gemaakt. Ondanks dat ik hierin veel geleerd heb, merkte ik dat ik me steeds meer bezig hield met de klanten van Growth Tribe. Wie zijn die mensen die opleidingen volgen? En wat doen zij bijvoorbeeld na onze opleiding? Het onderzoeksbloed kroop waar het niet gaan kon! Niemand was daar nog overkoepelend mee bezig, dus daar lag een mooie kans. Ik heb mijn eigen Customer Insights rol uitgeschreven en zorg nu dat de klant centraal staat bij alles wat we doen."

Marc: "Na mijn master Marketing ben ik eerst gaan werken als E-Commerce Marketing Manager bij Staples, waarbij ik samen met de category managers verantwoordelijk was voor het binnenhalen van meer online omzet. Daarna heb ik 2 jaar gewerkt bij Mindshare, een advertising agency. Daar heb ik voor hele gave merken marketing- en mediaplannen mogen maken en uitvoeren, gebaseerd op hun doelgroepen, doelstellingen en merkpropositie. Toen kwam ik in contact met Accenture, waar ik uiteindelijk 4,5 jaar heb gewerkt en mij bezighield met employer branding.  Veel mooie campagnes opgezet om het merk beter te positioneren om het juiste talent bij Accenture binnen te halen en te binden. Door middel van onderzoek hebben we de Employer Value Proposition (wat hebben we huidige en toekomstige werknemers te bieden?) en de gehele candidate journey (de reis die een sollicitant aflegt tijdens het solliciteren) geoptimaliseerd. En onlangs kreeg ik dus een gave nieuwe kans aangeboden en ben ik terug aan de slag in e-commerce."

Wat spreekt je aan in je werk?
Maaike: "Ik ben nu bezig met onderzoek én de implementatie. Ik heb veel meegenomen uit 2 jaar werken aan bureauzijde. Je leert grote hoeveelheden data te analyseren, interpreteren en visueel te rapporteren. Maar wat ik nu bij Growht Tribe doe gaat verder dan dat. Ik ben ook verantwoordelijk voor de implementatie en activatie van de onderzoeksresultaten. Met verschillende teams binnen Growth Tribe kijk ik vanuit de klantdata naar experimenten en optimalisaties die we gaan doorvoeren."

Marc: "Ontwikkelingen in online maketing, consumentengedrag, nieuwe en bestaande channels. Die dynamiek vind ik heel mooi. Ik ben nu natuurlijk net een nieuwe baan gestart, dus het is wel even wennen. Ditmaal een startup omgeving, compleet anders dan een corporate, ander speelveld en terug in e-commerce. Een ontzettend leuke uitdaging met een steile leercurve!"

Wat heb je gedaan om op deze plek te komen, jezelf verder te ontwikkelen?
Maaike: "Wat ik ook voor werk doe, ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en persoonlijke groei. Toen ik benaderd werd door Growth Tribe was dat bijvoorbeeld een mooie kans. Ik wist zeker dat ik me daar verder kon ontwikkelen, omdat ze bijvoorbeeld opleidingen aanbieden in digitale vaardigheden waar ik van nature niet zo goed in ben. Ik heb de afgelopen twee jaar ontzettend veel bijgeleerd op het vlak van digitale marketing, UX reserach, data-analyse en AI. Daarnaast ben ik in mijn huidige rol volledig zelf verantwoordelijk voor de strategie en de doelen die ik met met Customer Insights wil bereiken. Een hele leerzame, nieuwe uitdaging! En ik ben nu ook bezig met een online training hoe CX voor b-to-b werkt."

Marc: "Ik kijk altijd goed wat ik leuk vind. En ik probeer ook altijd goed op de hoogte te blijven van trends. Het is belangrijk jezelf daarin bij te scholen, bijvoorbeeld via Google Academy of andere certificeringspartijen. Accenture was hier erg ondersteunend in; zij boden veel cursussen en workshops aan - bijvoorbeeld op het gebied van Growth Hacking (bij Growth Tribe, aanrader!). Dat heeft veel kennis en ervaring gebracht. Verder probeer ik continu bij te leren en daar kun je jezelf ook in testen, bijvoorbeeld met een Digital Marketing test van General Assembly. Best pittig, maar je weet dan wel hoe het staat met je kennis en kunde."

Tot slot kan deze vraag natuurlijk niet ontbreken, welke tips heb jij nog voor andere young professionals?
Maaike: "Breed blijven oriënteren, je leert het meeste door gewoon te doen en te experimenteren. Veel durven proberen en wisselen! Tenzij je natuurlijk denkt ‘dit wil ik de komende 30 jaar doen’!"

Marc: "Bezoek de SMART-events! Kijk ook of je bij een soortgelijke organisatie pro-actief een rol kan spelen. Dat is gewoon echt goed voor je netwerk en je leert er veel van. En, in de beginjaren van je carrière, probeer hongerig te blijven naar nieuwe dingen, maakt niet uit binnen welk vakgebied. Mijn carrière is ook een beetje een lappendeken; marketing en media is wel de core, maar ik heb zoveel verschillende onderwerpen en smaken geprobeerd. Zo kun je bepalen wat je echt te gek vindt, waar je hart ligt. Blijf hongerig, experimenteer en bouw daarop voort!


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: