SMART Talk Najaar 2021: Werk aan je merk

Op 11 november 2021 was het eindelijk weer tijd voor een face-to-face event van SMART. De SMART Talk ‘Werk aan je merk’ vond plaats in het Philips Stadion te Eindhoven. Wij hebben er ontzettend van genoten; hier lees je waarom. 

IMG 8018

Na een (veel te) lange periode van digitale bijeenkomsten en Teams-sessies was de mogelijkheid eindelijk daar om elkaar weer in het echt te zien. Vanaf 16.00 was iedereen welkom en dat men er zin in had, was direct duidelijk. De opkomst was groots (met een zachte G) en iedereen was er mooi op tijd. 

Presentatie één: Bart Massa van Validators

Nadat iedereen zijn plekje had gevonden in de business lounge in het Philips Stadion van Markteffect, begon Bart Massa van Validators met zijn talk over het gebruik van Distinctive Brand Assets in onderzoek. Bart nam ons mee in de merkbeleving van de consument. Consumenten zijn door hun dag heen maar nauwelijks bezig met merken, dus hoe trek je dan de aandacht en hoe hou je die vast? Met enkele voorbeelden liet Bart zien wat goed werkt en ook wat beduidend minder goed werkt.

Bart liet ook zien hoe ze bij Validators de impact hebben gemeten van BN’ers in reclames. Zo is de effectiviteit van Herman den Blijker in de Hak-reclames getest door zijn gezicht door middel van Deep Fake te veranderen in de onbekende ‘Hakkan’.  Uit dit onderzoek bleek dat ‘Hakkan’ beduidend minder goed op blijdschap scoort dan Herman in een reclame over peulvruchten, maar wel een gezondere uitstraling heeft dan de tv-chef. Je leest het al, een overvloed aan informatie. Oftewel, massa is kassa!

Presentatie twee: Eli Lejeune van PSV

Nadat Bart zich vakkundig uit het vragenvuur had gemanoeuvreerd (want goede onderzoekers stellen een veelvoud aan vragen), was het de beurt aan onze supersub Eli Lejeune van PSV. Hij had de taak om het publiek, in het steeds frisser wordende stadion, na de rust weer warm te krijgen. Gelukkig had hij hierbij hulp van z’n eigen merch; de PSV-dekens gingen als warme (worsten)broodjes over de toonbank.

Eli trapte af door aan te geven waar PSV voor staat. Wat zijn bijvoorbeeld de kernwaarden? Een snelle blik naar het stadion en je weet het: Eendracht maakt SMART macht. Ook gaf hij ons een kijkje in het merk PSV en liet hij ons zien welke stappen PSV de afgelopen jaren heeft gezet op het gebied van branding. Waar sommige aanpassingen klein leken, zijn de effecten op het imago en beleving rond PSV groot. Ook leerden we dat PSV blijkbaar niet zozeer concurreert met andere sportclubs, maar vooral met andere uitjes. Bij het neerzetten van het merk wordt dan ook voornamelijk gekeken naar hoe PSV zich positioneert ten opzichte van uitjes.

Na zijn verhaal ontkwam ook Eli niet aan een post-match interview. Gelukkig kregen de onderzoekers op de tribune heldere en uitgebreide antwoorden op al hun vragen. Geen vanzelfsprekendheid bij interviews in een voetbalstadion.

De derde helft

Wat ons nog restte was de derde helft, oftewel de borrel. De opgedane kennis moet immers ook onderling besproken worden. Om de nabeschouwing zo soepel mogelijk te maken, had Markteffect Brabantse versnaperingen verzorgd. Uiteraard in de vorm van worstenbroodjes. Naast de kennisverruiming, gebruikte men de borrel ook voor netwerkverbreding. Dat laatste ging goed. Erg goed zelfs. Misschien wel te goed. Ach ja, gelukkig hebben we de foto’s nog.

Zoals je wel merkt, hebben wij er erg van genoten! Wij willen Markteffect bedanken voor de geweldige locatie (en vega en niet-vega worstenbroodjes), Bart en Eli voor hun ontzettend interessante en inspirerende presentaties en tenslotte jullie – de bezoekers – bedanken voor het mede mogelijk maken van deze SMART Talk. De voorbereidingen voor de volgende Talk zijn alweer in volle gang. Hierover volgt snel meer informatie, hopelijk zien we je daar terug!

20211111 165644      IMG 8014

De SMART Talk najaar 2021 werd gesponsord door:
Markteffect Logo


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: