Interview met Rubina Oliana - Young Talent of the Year 2021

Op 1 juli 2021 werden de MOAwards uitgereikt. Dé vakprijzen voor inspirerende insights professionals. In de categorie ‘Young Talent’ werd de 27-jarige Rubina Oliana uitgeroepen tot winnaar. SMART ging met haar in gesprek. Wat maakt Rubina nu Young Talent 2021? En welke tips heeft ze voor andere young professionals?

In het juryrapport vielen drie zaken op: er werd getwijfeld of Rubina een onderzoeker of juist een innovatiespecialist was (de conclusie: beide), de relatief korte periode waarin ze actief is in het onderzoeksvak en de menselijke en persoonlijke touch die zij in haar projecten aanbrengt. Het juryrapport intrigeert dan ook enorm en in dit gesprek werd snel duidelijk waarom.

Foto Rubina Oliana

Hoe ben je uiteindelijk terecht gekomen in het onderzoeksvak?
“Ik ben begonnen met de opleiding Creative Technology. Technologie en innovatie hebben hier altijd een belangrijke rol gehad, maar het werd me lange tijd niet concreet genoeg. Wat moet je nu met al die nieuwe technologieën als ze geen toepassing hebben, dacht ik dan. Vandaar dat ik me binnen mijn studie meer ben gaan richten op Business en Innovation Management.”

Dat is niet de route die de meeste professionals in het onderzoek afleggen…
“Dat kan kloppen. In innovation management kijk ik naar het hele proces: je wilt een oplossing ontwikkelen, maar hoe ziet het proces er nu uit en wat is dan een echte goede oplossing? Daar ligt een duidelijke link met het onderzoeksvak. Insights is voor mij dan ook altijd al verbonden geweest met innovatie. Je moet vragen stellen om het juiste antwoord te kunnen bieden”

Hoe ben je na je opleiding bij Beautiful Lives terecht gekomen?
“Ik ben eerst gestart als business consultant, maar in de vraagstukken die ik daar op mijn bord kreeg miste ik het menselijke aspect. Beautiful Lives gelooft dat je niet kunt innoveren zonder gedegen onderzoek. Mijn passie voor innovatie en insights komen bij Beautiful Lives dan ook op een natuurlijke wijze bij elkaar.”

Daar ben je nu twee jaar werkzaam. Hoe heb je jezelf in zo’n korte periode kunnen bewijzen als Young Talent?
“Ik ben ingeschreven door mijn opdrachtgevers, op initiatief van onze directie. Toen ik te horen kreeg dat ze mij hadden genomineerd vond ik natuurlijk dat ik er voor moest gaan. Het voelde ook niet direct alsof ik die ‘onderzoeker van het jaar’ was, want onderzoek en innovations loopt altijd door elkaar. Mijn aanmelding was daarom tegelijk een bevestiging dat je met insights kunt innoveren op een manier die ook echt impact maakt. Onderzoek is voor mij geen alleenstaand verhaal. Als je impact wilt creëren moet je dit ook koppelen aan bredere (businessgerelateerde) thema’s.”

Een belangrijk onderdeel van je presentatie was de podcastrapportage. Is dit dan ook een voorbeeld van hoe jouw visie in de praktijk wordt gebracht?
“Mijn presentatie ging over een onderzoek over beleggen, met de achterliggende vraag wat de drivers en barriers zijn om wel of niet te beleggen. De rapportage was goed geland bij de opdrachtgever en ze wilde graag een groter bereik genereren. Hiermee was het idee van de podcastrapportage geboren, waarbij ik elke aflevering als ‘stem van het volk’ in gesprek ging met experts over verschillende onderwerpen in het beleggen.”
“We kijken graag naar hoe je dingen op een andere manier kunt presenteren. Zo hebben we onlangs een trailer gemaakt waarbij we op visite zijn geweest bij mensen die hebben deelgenomen aan een online community. Zo geven we deelnemers een gezicht en leert de klant hun eindgebruikers echt kennen.”

Dat zijn voor respondenten intensieve trajecten. Hoe krijg je iedereen bereid om zoveel input te leveren?
“Dat klopt inderdaad. We hebben veel langdurige trajecten, waarbij respondenten ook intensief input geven. Ik krijg gelukkig vaak van deelnemers terug dat ze het ook echt leuk vinden om deel te nemen. De interactie tussen de respondent en mijzelf wordt als leuk ervaren, door zowel de respondent als mijzelf. Je vraagt misschien wel veel van ze, maar er komt echt een mooi gesprek op gang. Je leert de mensen echt een beetje kennen.”

Jullie zijn zelf erg innovatief, maar hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen?
“Binnenkort start ik met een cursus binnen een nieuw vakgebied dat tegen het onze aanschurkt: Service Design. Als je regelmatig even bij de buren gaat kijken om te leren hoe zij het doen, blijf je fris in je doen en laten. Ook veel praten met verschillende mensen zorgt ervoor dat je altijd een frisse blik houdt.“
“In de toekomst verwacht ik ook dat verschillende vakken en beroepen steeds meer met elkaar versmelten. Men kijkt steeds vaker breder dan enkel de eigen projecten. Ook wat er in de fase daarvoor en daarna komt kijken. Insights wordt daarbij meer en meer de basis.”

Waar zie je jezelf binnen deze ontwikkelingen?
“Duurzaamheid is een grote interesse van me en er komen steeds meer opdrachten waarin ik dat kwijt kan. Ik hoop dat ik met behulp van kwalitatief onderzoek een bijdrage kan leveren op dit thema. Hoe ga je ervoor zorgen dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een duurzame samenleving? Niet iedereen is een idealist, maar je hebt wel iedereen nodig om verandering teweeg te brengen. Ik wil daarom gedrag van mensen veranderen zodat de wereld beter wordt voor deze zelfde mensen.”

Tot slot: wat had je graag mee willen krijgen toen je zelf in het onderzoeksvak stapte? Waar liep je tegenaan?
“Ik heb goede begeleiding gehad, waarbij ik steeds meer zelf mocht en kon doen. Het klantcontact was mijn grootste uitdaging en dan met name het begrijpen van de klant, zodat je op hetzelfde niveau kunt communiceren. Als je de klant echt begrijpt weet je met welke specifieke insights je iemand kunt triggeren.”
“Als iemand op dit moment overweegt hetzelfde beroep te gaan doen, moet je ook simpelweg in gesprek gaan met mensen. Ik heb zelf vroeger op het station gestaan om korte gesprekken te voeren met mensen en zo het interviewen te oefenen. Door middel van korte gesprekken leer je om met verschillende karakters om te gaan. En als het even niet lekker loopt kun je zo door naar de volgende persoon.”


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: